Registracija domene – izbira imena in domenske končnice

Če želite imeti svojo spletno stran, vas čaka kar nekaj dela. Največ zagotovo s pripravo spletnih vsebin, morali pa si boste vzeti tudi nekaj časa za sodelovanje s posameznikom oz. agencijo, ki vam bo spletno stran izdelala.registracija-domene Poleg tega boste morali izbrati ponudnika spletnega gostovanja, zakupiti spletni prostor ter registrirati domeno – spletni naslov, na katerem bo vaše spletno mesto dostopno uporabnikom interneta. Danes bomo več besed namenili registraciji domene, ki predstavlja enega izmed prvih korakov do spletne predstavitve.
Registracija domene je sama po sebi povsem enostavna, saj morate na spletu le poiskati enega izmed številnih registrarjev, na njegovi spletni strani v vmesnik za registracijo domen vpisati želeno domeno, pustiti svoje podatke in storitev plačati. Nato registrar domeno registrira pri vrhovnem registrarju, njen nosilec pa postanete za izbrano časovno obdobje (v večini primerov za obdobje od enega do pet let).
Čeprav registracija domene ni zapletena in jo lahko izvede tudi nekdo, ki se na internetu ne počuti najbolj domače, pa marsikomu povzroča težave. S tem ne mislimo na sam postopek registracije, temveč na izbiro imena domene. Še posebej v primeru, ko gre za resen spletni projekt, npr. za spletno stran podjetja ali spletno trgovino, je ustrezna izbira še kako pomembna. Ime domene je namreč eden izmed temeljev spletnega mesta, napačna izbira pa lahko kaj hitro loči neuspešen posel od uspešnega.
Registracija domene zahteva tehten premislek tako o izbiri imena kot tudi o izbiri domenske končnice. Najprej vam podajamo nekaj nasvetov za izbiro ustreznega imena. V prvi vrsti naj bo kratko, da si ga bodo spletni obiskovalci čim hitreje zapomnili. Po vsej verjetnosti bo najbolje, da je ime identično imenu vašega podjetja oz. imenu blagovne znamke. Če boste na spletni strani predstavili svoj hobi ali priljubljeno dejavnost, pa lahko poiščete neko bolj generično ime. In če želite predstaviti sebe? V tem primeru naj bo ime domene enako vašemu imenu, če pa je registracijo te domene pred vami opravil že vaš soimenjak, dodajte v ime domene še svoj priimek.
Kot smo zapisali, je registracija domene postopek, pri katerem boste morali najprej izbrati ime domene ter domensko končnico. Slednje ločimo na generične (npr. com, net, org, biz, …) in nacionalne (npr. si, de, at, it, …). V kolikor ciljate na določen trg, bo najbolje, da registrirate ustrezno nacionalno domeno, če pa ciljate globalno, bo vsekakor bolje, da registrirate domeno s končnico com. Ker obstaja velika verjetnost, da bo ta že zasedena, vam svetujemo, da preverite še končnico net, ki prav tako predstavlja povsem ustrezno izbiro.
https://www.youtube.com/watch?v=S4CWFoTZxSA

Iz iste kategorije:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *