Spletno gostovanje – kaj potrebujete in česa ne?

Spletno gostovanje oziroma gostovanje spletnih strani se nanaša na prostor na strežniku, na katerem se nahajajo vsi podatki in vse vsebine spletnih strani, od koder se spletne strani prikazujejo uporabnikom, in kjer jih ima lastnik oziroma administrator možnost urejati. Spletno gostovanje pa je na voljo po precej različnih cenah. Kadar je stran majhna po količini prostora, ki ga zaseda, je lahko nizko tudi plačilo. Kadar potrebujemo več od tega, pa se cena seveda dvigne. Prav zato je dobro razmisliti o tem, kaj potrebujemo in kaj ne, saj mesečni prihranki niso majhni.spletno-gostovanje

Osnovno in napredno spletno gostovanje

ne glede na to, za kako obširno in zahtevno spletno gostovanje se odločite, imate v vsakem primeru zagotovljeno, da bo lastnik strežnika oziroma ponudnik gostovanja skrbel za varnost vaših spletnih strani. Ne le, da mora preprečevati dostop virusom in spamu, temveč ima vedno poskrbljeno tudi za to, da deluje tako imenovan »back up« – če se strežnik znajde pod pritiskom nepridipravov, potem bodo vaše vsebine še vedno na voljo, saj so vedno kopirane tudi na podporni strežnik.
Izbira paketa za spletno gostovanje se običajno opravi na podlagi tega, kako obsežne so vaše vsebine oziroma sistem. Preprosta spletna stran, namenjena predstavitvi podjetja, je majhna. Spletni portal, ki deluje po principu spletnega medija, je večji. Še več prostora običajno potrebujejo spletne trgovine … Ko se spletna stran izdeluje, je torej potrebno predvideti obseg prostora, ki ga bo zavzemala v začetni fazi, dodati še nekaj »rezerve«, kasneje pa se lahko ob povečanem obsegu odločimo za spremembo in zamenjavo paketa.

Kaj naj nudi spletno gostovanje?

Poleg prostora za vaše spletne vsebine in seveda njihovo urejanje, ponujajo paketi za spletno gostovanje običajno tudi različno število ftp predalov in predalov za elektronsko pošto. Jih potrebujete? Ftp predal je bolj kot ne namenjen shranjevanju in tudi izmenjavi velikih kosov informacij, za stran s predstavitvijo podjetja pa ni niti malo potreben – razen, če boste imeli na strani tudi oglase, ali če se morda ukvarjate z dejavnostjo, kjer boste nalagali vsebine na ftp (na primer nalaganje filmov, ki jih lahko s ftp nato prenese prevajalec). Pa elektronska pošta? Tudi če ste navajeni uporabljati gmail vam priporočamo, da koristite elektronski naslov, ki se bo zaključeval z vašo domeno – tako boste kot predstavnik podjetja videti veliko bolj resni. Seveda pa ni nujno, da spletno gostovanje nudi možnost desetih ali dvajsetih predalov – gotovo jih ne boste potrebovali, če nimate vsaj toliko zaposlenih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *