Barvni laserski tiskalnik

Dell Color Laser Network Printer 1320cn
(Photo credit: liewcf)

Danes si dela brez sodobne tehnologije enostavno ne znamo več predstavljati. Se še kdo spomni obdobja, ko je bilo vse potrebno pisati na roke? No, danes tega ni več, saj enostavno napišemo na računalnik in po potrebi stiskamo na list papirja. Tiskalniki so naprave, ki nam omogočajo zapis določenega besedila ali slike na papir. Seveda je tehnologija napredovala tudi na področju tiska, kar pomeni, da so danes zelo razširjeni laserski tiskalniki, ki so lahko črno-beli ali barvni. Laserski tiskalniki namreč s pomočjo tonerja in laserske tehnologije tiskajo zelo kakovostno besedilo ali sliko na papir ali posebno folijo.

Življenja brez barv si gotovo ne znamo predstavljati, zato je bil prvi laserski tiskalnik predstavljen od podjetja QMS model ColorScript Laser 1000. Takrat so bili barvni laserski tiskalniki izjemno dragi. Večinoma so jih kupovali inštituti ali velika podjetja ter laboratoriji.

Laserski tiskalniki delujejo s pomočjo valja (boben), ki ga lahko statično naelektrimo, svetloba pa ga enostavno razelektri. Tiskanje z laserskimi tiskalniki je zelo hitro. Pred nakupom se je dobro pozanimate o posameznih lastnostih določenega barvnega laserskega tiskalnika. Pri tem bodite pozorni na kvaliteto ločljivosti. To merimo z dpi (dots per inch – točk na inč). Seveda je povsem razumljivo, da več kot je teh ‘dots per inch’, boljša je ločljivost tiska. Standardna ločljivost je 600 krat 600 in seveda tudi največkrat uporabljena. V primeru, da želite tiskati fotografije, potrebujete večjo ločljivost. Seveda pa je potrebno poudariti, da je menjava tonerja v laserskih tiskalnikih nekoliko dražja, kot v brizgalnih tiskalnikih. Vsekakor pa je potem pozitivna stran ta, da z enim samim tonerjem natisnete kar 3 krat več kot s kartušo. Torej, dolgoročno gledano, so barvni laserski tiskalniki primeri za tista podjetja in osebe, ki veliko tiskajo. V teh primerih je lahko prihranek velik.

Vsekakor je za dober barvni tiskalnik vredno dati malce več denarja. V primeru, da kupite slab barvni tiskalnik, je tako, kot če bi metali denar skozi okno. Seveda so laserski tiskalniki zelo uporabni za tiste, ki veliko tiskajo. Torej, kupite kvaliteten barvni laserski tiskalnik, ki vam bo služil in tiskal veliko več, kot navaden brizgalni tiskalnik. Odločitev je na koncu vaša. Naj bo racionalna!

Enhanced by Zemanta

Iz iste kategorije:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *